Kolo roku – jak se rodí inspirace

fotografický cyklus

Kolo roku

Koloběh přírody jako inspirace

Cesta inspirace je někdy klikatá. Ale jak řekla Marie v muzikálu Sound of Music:

„Když Bůh zavře dveře, jinde otevře okno“. A tak to bylo i u této fotografické série.

Je to už dva roky zpět, co mne na facebooku zaujal projekt Šárky Hájkové – Kolo roku ve vůních.

Koncept Kola roku jsem znala zběžně a neměla ani ponětí o tom, jak se jmenují jednotlivé svátky. Věděla jsem jen, že pracuje s promítáním cykličnosti přírody do našeho života.

Imbolc

Imbolc – svátek který se váže k předjaří. U nás v tu dobu slavíme Hromnice.

 

Naše prožívání cyklu roku

Sama jsem tuto cykličnost začala vnímat až v momentě, kdy jsem se před lety pustila do zahradničení.  Pracovala jsem tehdy v administrativě a kontakt se zemí a pozorování proměn přírody mi dokázaly vždy vyčistit hlavu.

Všimla jsem si, že mám často nutkání fungovat dle jiných zákonitostí roku, než je běžně zvykem.

Třeba Vánoce s celým shonem a generálním úklidem. Nikdy jsem nechápala, co všichni mají s mytím oken v mrazu a honěním se za dárky.

Já měla vždy chuť si dát něco teplého, zabalit se do deky, odpočívat a vzít si knížku, nebo si pustit film. Ale přesto jsem se snažila dál  točit v zažitém kolečku.

kolo roku

Každý svátek Kola roku má své téma, které můžeme v daném období vzpomenout.

Naopak, když slunce zase začalo v brzkém předjaří sílit, to jsem se vždy pustila do úklidových akcí s velkým elánem a nikdo mne do nich nemusel nutit. Měla jsem potřebu začít jaro v nové svěží energii a hlavu měla plnou plánů a nápadů.

A pak jsem zjistila, podobné vnímání cyklu roku měli naši předkové, kteří se mnohem více řídili přírodou a silou sluneční energie.

Proto mne lákalo celý koncept Kola roku blíže prozkoumat.

Cyklus přírody, ženské archetypy a vonné esence jako inspirace

Ve stejné době jsem přemýšlela, že bych ráda udělala větší fotografický projekt, který by byl propojen jedním tématem.

Měla jsem za sebou první výstavu Portrétů a ač to byla velmi krásná práce, cítila jsem, že by mi další focení ve stejném duchu přišlo repetitivní a chtěla jsem zkusit něco jiného. A Šárčino Kolo roku mi neustále vrtalo v hlavě. Asi to nebyla náhoda.

Beltain a bohyně lásky.

 

Bohyně spojené s přírodou

Před asi dvěma lety jsme chtěly s mou kolegyní vizážistkou vytvořit propojení personifikace měsíců jako slovanských bohyň – využít atributy, ale také dary přírody.

V tu dobu jsem narazila na projekt pod názvem Jsem žena, jsem bohyně  Lilie Khousnoutdinové a neměla odvahu začít tvořit na podobné téma ve strachu, že by mne někdo nařknul z kopírování (jaký častý blok všech tvůrců!).

S Šárkou a Kolem roku se mi tenhle nápad vrátil oknem, protože i svátky Kola roku lze pojmout jako personifikace. Jen jich není dvanáct, ale osm. A také je lze propojit s bohyněmi, nebo alespoň určitými principy, které můžeme jako ženy personifikovat.

Navíc mi přišlo skvělé do předem daného konceptu, který si vymyslím na základě nastudovaných informací  o Kole roku, vnést prvek náhody, který posune mou představu.

Svátek Litha je spojuje dva živly. Rusalka, vodní žínka, tančí v dýmu z blízkých svatojánských ohňů.

Jak voní rok

Šárčina vůně se měla stát posledním střípkem inspirace, jiným pohledem na stejné téma. To jsem ještě netušila, jak velkým prvkem náhody bude samotná příroda!

Šárce jsem tedy napsala a navrhla jí spolupráci. Ke každému svátku mi přišla její přírodní vonná esence, kterou jsem zapracovala do tvorby fotografií.

matka s dětmi v obilí

Lammas, zlatá jako oblilí, bohatá jako úrodná země, hřejivá jako máma. Taková byla vůně, která mi přišla.

 

Šárka stále ke každému ze svátků esence připravuje, tvoří je pokaždé nově dle toho, co v období daný rok cítí. Pokud vás přírodní esence zajímají, rozhodně vyzkoušejte.

Za dva roky, co se projektu věnuji, jsem poznala mnoho žen, které Kolu roku inspiruje. A o náhody nebyla nouze.

Například jsem jela na schůzku do Prahy, abych tam zjistila, že kousek ode mne, v Opavě, žije parfumérka Kateřina Nováková, která ke Kolu roku vytvořila kolekci klasických parfémů 8 tváří bohyně.

Ostara a jarní hřejivé paprsky slunce.

Inspirujte se i vy

Dnes mám již nafoceny a upraveny všechny fotografie pro všech 8 svátků (Imbolc, Ostara, Beltain, Litha, Lammas, Mabon, Samhain a Yule). Zjistila jsem, že nechci, aby jen ležely v šuplíku, nebo jejich životnost skončila s jednou výstavou.

Chci jimi inspirovat ostatní

Chystám krásné karty a kalendář (tištěný i elektronický, kde si přečtete tipy k jednotlivým obdobím), autorské tisky, živá povídání (třeba i ve spolupráci s degustací parfémů). Vlastně i ty výstavy budou.

Pokud vás téma blíže zajímá a nechcete přijít o žádné informace, doporučuji se zapsat  k novinkám ke Kolu roku níže nebo sledovat můj blog a sociální sítě.